ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Γενικές

 • Yπάρχει πρόβλημα αν γυμνάζομαι βράδυ, πριν κοιμηθώ;

  H άσκηση, ιδιαίτερα μετά τις 10 το βράδυ, μπορεί να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό την ώρα του ύπνου σας, ενώ γυμναστική ελεγχόμενης έντασης, η οποία γίνεται και λίγο νωρίτερα, συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητάς του. Mάλιστα, άνθρωποι που πάσχουν από αϋπνία είναι πιθανό να βοηθηθούν από τη βραδινή άσκηση.

 • Ποια είναι η καλύτερη ώρα να πηγαίνω στο γυμναστήριο;

  Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Iδανική ώρα για να γυμναστείτε είναι αυτή που εξυπηρετεί εσάς καλύτερα, γιατί έτσι θα μπορέσετε να συνεχίσετε το πρόγραμμά σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. H γυμναστική το πρωί θα σας δώσει ενέργεια και ζωντάνια, αλλά αν δεν είστε πρωινός τύπος, ξεχάστε το!

 • Tι πρέπει να κάνω αν ζαλιστώ κατά τη διάρκεια μιας άσκησης;

  Πρέπει να σταματήσετε αμέσως την άσκηση και να ξαπλώσετε οριζόντια, ώστε να υπάρξει καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου. Eιδοποιήστε τον πλησιέστερο γυμναστή και μην παραλείψετε να πιείτε υγρά.

 • Πόση ώρα πριν πρέπει να έχω φάει;

  Mην ξεκινήσετε για το γυμναστήριο αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 2 ώρες από τη στιγμή που φάγατε. Tο διάστημα αυτό, βέβαια, εξαρτάται και από την ποσότητα, αλλά και το είδος του φαγητού που έχετε καταναλώσει. Aν πρόκειται για ένα ελαφρύ γεύμα ή σνακ, οι 2 ώρες είναι αρκετές, ενώ για ένα πλήρες γεύμα, οι 3 ώρες δεν αρκούν.

 • Το γυμναστήριο InShape έχει άδεια λειτουργίας;

  Βεβαίως! Το γυμναστήριο έχει άδεια λειτουργίας με αριθμό …………

 • Πως αντιμετωπίζει το γυμναστήριο InShape το θέμα της καθαριότητας;

  Η καθαριότητα όλων των χώρων, αποτελεί για εμάς
  το Α και το Ω για το γυμναστήριο. Θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας!

 • Από ποια ηλικία μπορώ να έρθω στο In Shape;

  Από 13 χρονών και άνω μπορείτε να κάνετε χρήση όλων των υπηρεσιών του γυμναστηρίου μας.

 • Τόση γυμναστική κάνω γιατί δε χάνω;

  Η ημερήσια προπόνηση πιάνει μία με δύο ώρες μόνο από όλη την ημέρα μας. Βγάζοντας και τις 8 ώρες ύπνου αναρωτήσου πρώτα τι κάνεις τις υπόλοιπες 14 ώρες τις ημέρας που μπορεί να μπλοκάρει την προσπάθειά σου! Αν, πχ. την υπόλοιπη ημέρα η διατροφή σου είναι άστατη, χωρίς σωστό πλάνο για τα δεδομένα σου και γεμάτη ‘κενές’ θερμίδες τότε δε θα πρέπει να αναρωτιέσαι γιατί! Αν πάλι, δε συμβαίνει αυτό, έχεις κάνει τις απαραίτητες αλλαγές και στο προπονητικό σου πρόγραμμα που είναι απαραίτητες κάθε τόσο ,δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, τότε σίγουρα χρειάζεσαι και την βοήθεια ενός εγκεκριμένου διατροφολόγου που θα σε βοηθήσει να βρεις τι φταίει και να φτιάξεις το δικό σου ημερήσιο πλάνο που σε συνδυασμό με την προπόνηση σου θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 • Συστηματική άσκηση ή συστηματική δίαιτα;

  Από χρόνια τώρα όλες οι επιστημονικές έρευνες στο χώρο του Fitness αλλά και της διατροφής έχουν δείξει πως ο πιο σωστός δρόμος είναι η συστηματική άσκηση σε συνδυασμό με συστηματική διατροφή. Ο μοναχικός δρόμος, μόνο γυμναστική ή μόνο διατροφή, δε θα επιφέρει τα σωστά κι επιθυμητά αποτελέσματα.

 • Σε πόσο καιρό αρχίζουν να γίνονται αισθητά τα αποτελέσματα της συστηματικής γυμναστικής;

  Από την πρώτη κιόλας μέρα επέρχονται βελτιώσεις στο σώμα οι οποίες όμως δεν είναι ορατές!

 • Ποιος τύπος διατροφής συνιστάται όταν κάνω γυμναστική;

  Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν πως η κατανάλωση υδατανθράκων από πηγές όπως τα δημητριακά, τα ζυμαρικά,τα φασόλια καθώς και φρούτα και λαχανικά, αποτελούν την καλύτερη μέθοδο διατροφής. Ωστόσο, νεότερες έρευνες αναδεικνύουν ως πιο ωφέλιμη την ήπια κατανάλωση πρωτεϊνών και φυτικών λιπών.

   Θα πρέπει να έχετε κατά νου πως η διαδικασία της πέψης των συγκεκριμένων τύπων τροφών απαιτεί περισσότερο χρόνο και άρα θα πρέπει να αναμένετε λίγο περισσότερο προτού φορέσετε τη φόρμα και τα αθλητικά σας παπούτσια και εξορμήσετε για τη γυμναστική σας. Τέλος, δεν θα πρέπει να αμελείτε την κατανάλωση υγρών, η οποία κατέχει μεγάλη σημασία για την αποφυγή της αφυδάτωσης.
 • Αληθεύει πως όσο περισσότερο γυμνάζομαι, τόσο πιο υγιής γίνομαι;

  Σίγουρα η γυμναστική έχει τα οφέλη της για την υγεία. Η υπερβολή, ωστόσο, εγκυμονεί κινδύνους, όπως τραυματισμούς, υπερκόπωση ή ακόμη και μόνιμες βλάβες. Το ιδανικότερο είναι να γυμνάζεστε έως το σημείο που αισθάνεστε ελαφριά κόπωση και σε συχνή βάση. Με τον καιρό θα διαπιστώσετε πως η αντοχή σας αυξάνεται και σας επιτρέπει να κάνετε περισσότερα πράγματα όχι μόνο στο στενό πλαίσιο της άσκησης αλλά και σε εκείνο των καθημερινών δραστηριοτήτων σας.

 • Πόσο σημαντική είναι η προθέρμανση;

  Η σταδιακή προσαρμογή του σώματος και του οργανισμού γενικότερα στις απαιτήσεις μιας άσκησης είναι μείζονος σημασίας. Προτού γυμναστείτε, περπατήστε ή τρέξτε ελαφρά. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγετε τους τραυματισμούς και την υπερκόπωση αλλά και την πιθανότητα να προξενήσετε στον εαυτό σας μεγαλύτερο καλό παρά κακό.

  Μπορείτε αν θέλετε να κάνετε μερικές ήπιες διατατικές ασκήσεις αλλά μην το παρακάνετε, καθώς δεν έχει αποδειχθεί πως η υπερπροθέρμανση μπορεί να συμβάλλει στην ελάττωση των τραυματισμών.

 • Με ποιο τρόπο η άσκηση βοηθά την απώλεια σωματικού λίπους;

  Κατά πρώτον, προκαλεί την απώλεια θερμίδων, αναλόγως με το σωματικό βάρος και την ένταση της άσκησης. Η προσεκτική διατροφή (λίγες θερμίδες) και η ταυτόχρονη άσκηση είναι ο καλύτερος συνδυασμός για κάποιον που θέλει να χάσει κιλά.

   Κατά δεύτερον, η γυμναστική επηρεάζει το μεταβολισμό, αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα και επιτρέπει στον οργανισμό να ‘καίει’ περισσότερο λίπος, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στο άτομο να ελέγχει την όρεξή του.
 • Πόσο πρέπει να γυμναστώ για να δω αποτελέσματα;

  Σύμφωνα με όσα συνιστούν οι περισσότεροι ειδικοί, τα ενήλικα άτομα θα πρέπει να ασκούνται για χρονικό διάστημα 30 έως 45 λεπτών τις περισσότερες αν όχι όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Ο τύπος της άσκησης δεν είναι απαραίτητο να εμπεριέχει ασκήσεις γυμναστικής αλλά μπορεί να περιορίζεται στο ήπιο περπάτημα ή τη διεξαγωγή καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το ανέβασμα σκάλας, την ενασχόληση με την κηπουρική, το ποδήλατο κ.λπ.

   Ωστόσο, για την απόκτηση ευεξίας οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν 20 έως 60 λεπτά αερόβιας άσκησης, τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα, προσπαθώντας να ‘αγγίξουν’ το 60% έως 90% των μέγιστων καρδιακών σφύξεών τους. Τρεις πολύ καλές μέθοδοι αερόβιας άσκησης είναι το τρέξιμο, το κολύμπι και η ποδηλασία.
 • Πώς θα καταλάβω πόσο πρέπει να γυμνάζομαι;

  Μια απλή τεχνική είναι η εξής: Περπατήστε φυσιολογικά για πέντε λεπτά, στη συνέχεια επιταχύνετε για άλλα πέντε και επανέλθετε σε φυσιολογικό περπάτημα για πέντε επιπλέον λεπτά. Αμέσως μετά μετρήστε το σφυγμό σας, τοποθετώντας τα δύο δάκτυλά σας (δείκτη και μέσο) είτε στα πλάγια του λαιμού σας, είτε στο εσωτερικό του καρπού, λίγο πιο κάτω από τη βάση του αντίχειρα.

   Μετρήστε τους παλμούς σας για 10 δευτερόλεπτα και πολλαπλασιάστε το νούμερο επί έξι. Με βάση την ηλικία σας, θα πρέπει να ανήκετε σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
  • 20 ετών: 100-150 παλμοί ανά λεπτό
  • 25 ετών: 98-146 παλμοί ανά λεπτό
  • 30 ετών: 95-142 παλμοί ανά λεπτό
  • 35 ετών: 93-138 παλμοί ανά λεπτό
  • 40 ετών: 90-135 παλμοί ανά λεπτό
  • 45 ετών: 88-131 παλμοί ανά λεπτό
  • 50 ετών: 85-127 παλμοί ανά λεπτό
  • 55 ετών: 83-123 παλμοί ανά λεπτό
  • 60 ετών: 80-120 παλμοί ανά λεπτό
  • 65 ετών: 78-116 παλμοί ανά λεπτό
  • 70 ετών: 75-113 παλμοί ανά λεπτό
 • Ποια είναι η καλύτερη μορφή άσκησης;

  Πρακτικά όλες οι μορφές γυμναστικής είναι αποτελεσματικές, υπό την προϋπόθεση ότι ασκούν μεγάλες μυϊκές ομάδες και μπορεί κάποιος προοδευτικά να αυξήσει την έντασή τους. Αθλήματα όπως η ποδηλασία, το σκι, το τρέξιμο και το κολύμπι αλλά και δραστηριότητες όπως ο χορός και το έντονο περπάτημα είναι εκείνα που έχουν τις περισσότερες απαιτήσεις από τον ασκούμενο, αλλά παρέχουν μεγάλα οφέλη για την υγεία.

 • Αν κάνω μια μορφή αερόβιας άσκησης μπορώ στη συνέχεια να κάνω οποιαδήποτε άσκηση ή άθλημα;

  Φυσικά όχι. Καθένας τύπος αερόβιας άσκησης ευνοεί μεν την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος αλλά η βελτίωση της αντοχής και η απόκτηση φυσικής κατάστασης απαιτούν την εκγύμναση συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων.

   Για παράδειγμα, ένα άτομο που κάνει τζόγκινγκ δεν σημαίνει πως μπορεί να διαθέτει τον ίδιο βαθμό αντοχής κατά την κολύμβηση, η οποία απαιτεί την άσκηση διαφορετικών μυϊκών ομάδων. Κατά κανόνα, είναι καλό να ασχολείται κάποιος με ένα συγκεκριμένο άθλημα, προκειμένου να το κάνει καλά.